Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest nowym i bardzo atrakcyjnym zawodem na rynku pracy. Uczniowie będący na tym kierunku uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, układać diety, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznesplanu itp.
Absolwent jest przygotowany do:
• sporządzania potraw i napojów,
• wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług.
• posługuje się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych,
• planuje i ocenia jadłospisy,
• oblicza wartość odżywczą i energetyczną posiłków,
• układa menu codzienne i okolicznościowe,
• korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu,
W pięcioletnim cyklu kształcenia uczeń zdobędzie następujące kwalifikacje:
• HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań,
• HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Możliwości podjęcia pracy zawodowej:
Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować jako:
• szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych
• kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych
• menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych
• manager zakładu gastronomicznego
• organizator imprez okolicznościowych
• mistrz sztuki kulinarnej
• pracownik firmy cateringowej

Zapraszamy absolwentów szkół podstawowych!