Technik usług kelnerskich

Technik usług kelnerskich to jeden z najważniejszych zawodów gastronomicznych, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy, co jest spowodowane rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi, także organizowaniem w lokalach coraz większej liczby przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.

Kwalifikacje uzyskane w wyniku kształcenia
Kwalifikacja 1:
HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich
Kwalifikacja 2:
HGT.11 Organizacja usług gastronomicznych

Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik usług kelnerskich jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
• fachowej i kompleksowej obsługi gości w zakładach gastronomicznych,
• obsługi przyjęć okolicznościowych,
• kelnerskiej obsługi gości w pokoju hotelowym,
• obsługi kongresów, targów, wystaw, spotkań, konferencji i innych imprez
• świadczenia gastronomicznych usług cateringowych dla gości poza zakładem, tj. w pomieszczeniach przewoźników, klienta, plenerze, przygotowania sali konsumenckiej do obsługi gości,
• obsługiwania gości z wykorzystaniem różnych systemów obsługi,
• serwowania potraw i napojów różnymi metodami i technikami oraz inkasowania należności za potrawy, napoje i towary handlowe z zastosowaniem form gotówkowych i bezgotówkowych,

Technik usług kelnerskich znajduje zatrudnienie, m. in. w:
• restauracjach, barach, pubach,
• kawiarniach, cukierniach,
• hotelach i pensjonatach,
• ośrodkach wypoczynkowych,
• agroturystyce,
• na promach i statkach.

Zapraszamy absolwentów szkół podstawowych!