Od 12 lutego do 1 marca grupa naszych uczniów (Julia Kaczmarska, Mariusz Bednarczyk i Wiktor Stepień) wraz z nauczycielami (p. Magdaleną Dudek, p. Elizą Tokarczyk i p. Pauliną Pastuszyńską) przebywa na wymianie zagranicznej w Portugalii w ramach projektu Erasmus+ „Travel, learn and taste the world”. Jego celem jest poznawanie i promowanie gastronomii w trzech krajach uczestniczących we współpracy – są to Rumunia, Portugalia i oczywiście Polska. Pobyt w zaprzyjaźnionej szkole Escola Professional Salvaterra de Mangos jest przygodą życia dla jego uczestników – uczy, kształci, doskonali zdobyte już umiejętności, otwiera na świat i nowych ludzi. Grupa młodych zapalonych kucharzy i ich opiekunów będąc na wyjeździe, zdążyła już poznać tradycyjne potrawy portugalskiej kuchni.
Przez cały tydzień uczniowie i nauczyciele będą uczestniczyć w różnorodnych zajęciach edukacyjnych w miejscowej szkole i poznają kilka ważnych punktów regionu związanych z lokalną i krajową gastronomią.
Od dawna wiadomo, że podróże kształcą. Podczas pobytu w Portugalii nie może więc zabraknąć ‘kulinarnych wycieczek’. We wtorek uczestnicy projektu odwiedzili m.in. Fabrykę Monopolową, a w środę ich celem był Rynek Ribeira, w Lizbonie. W programie są również przewidziane wizyty w firmach związanych z branżą gastronomiczną: Orivárzea, Lezírias Company, w Fabryce Piwa Ribatejo, Restauracji Coudelaria oraz wizyta w miejscowości Escaroupim. Jest cudnie – twórczo, kreatywnie, smacznie! Pozdrawiamy całą społeczność naszego technikum oraz jego sympatyków.
Przesyłamy dobrą energię i trochę portugalskiego słońca!
Zapraszamy na naszego Facebooka