2023-12-01

„Travel, learn and taste the world” Erasmus+

Od 1 września 2023 do 31 grudnia 2024 w Technikum nr 6 w Nowej Słupi w Powiatowym Zespole Szkół w Bodzentynie dzięki dotacji przyznanej przez Narodową Agencję Programu Erasmus+ i Europejskiego Korpusu Solidarności- Fundację Rozwoju Systemu Edukacji realizowany jest projekt Erasmus+ pt: ”Travel, learn and taste the world”.

W dniach 06.11-10.11.2023 została zrealizowana pierwsza mobilność.

W dniu 07.11.2023 wraz z naszymi partnerami – Portugalią i Rumunią rozpoczęliśmy wspólną podróż kulinarną. W warsztatach gastronomicznych uczestniczyli uczniowie i nauczyciele z: Technikum nr 6 w Powiatowym Zespole Szkół w Nowej Słupi, Colegiul de Industrie Alimentara „Elena Doamna” z Rumunii oraz Instituto de Educação e Formação do Sorraia, Lda z Portugalii. Profesjonalnego wsparcia i wskazówek udzielali nam wykwalifikowani kucharze: Kamil Piwowarczyk oraz Łukasz Wasik z Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. Uczestnicy projektu zagłębili się w tajniki kuchni wegańskiej. Powstały pyszne dania, takie jak: grillowana młoda kapusta, wegański biszkopt z owocami, piklowana czerwona cebula, krem z białych warzyw z chrustem z boczku i grzankami oraz kofty z sejtanu. Po degustacji udaliśmy się z naszymi partnerami na Święty Krzyż, wieczór zakończyliśmy wspólną zabawą w rytmach muzyki i przy ognisku.

8 listopada rozpoczęliśmy od zwiedzania Starego Miasta w Sandomierzu, uczestnicy wycieczki przespacerowali się wzdłuż Wisły i poznali tragiczną historię miasta związaną z powodziami, które je wielokrotnie nawiedzały. Przypomnieli sobie pobyt papieża Polaka Jana Pawła II na błoniach sandomierskich w 1999r. Następnie udali się w kierunku Starego Miasta, po drodze oglądając Zamek Królewski, w którym obecnie mieści się Muzeum Zamkowe i Bazylikę Katedralną Narodzenia Najświętszej Maryi Panny. Wykorzystali czas wolny na starym mieście na zakup pamiątek regionalnych.

Popołudnie spędziliśmy w Winnicy Sandomierskiej w Górach Wysokich, podczas którego uczestnicy poznali zasady prowadzenia winnicy oraz uzyskali informacje, jak zrobić wino wysokiej jakości. Ponadto, poznali historię prowadzenia rodzinnej winnicy i dzieje winiarstwa na Sandomierszczyźnie. Bardzo miłym podsumowaniem zwiedzania winiarni była degustacja win i serów produkowanych w tutejszym gospodarstwie. Uczestnicy wycieczki skosztowali trunków wytwarzanych w winiarni oraz różnorodnych serów. Dużym zainteresowaniem cieszył się czarny ser z dodatkiem węgla.

Trzeci dzień rozpoczęliśmy od wizyty w „Serowni Zagrodowa” w Piotrowie Podłazy. Właścicielka serowni, p. Beata opowiedziała nam o produkcji serów, które wyrabiane są z mleka krowiego według własnej receptury i technologii. Zostaliśmy poczęstowani zupa dyniową, skosztowaliśmy pysznych serów o niecodziennych nazwach: dojrzewającego Antoniego z dodatkami, półtwardego dojrzewającego Edwarda, miękkiego Franciszka. Spróbowaliśmy podpłomyków ze swojskim masłem, domową konfiturę, sernika oraz naparu z ziół.

Kolejną część dnia spędziliśmy w Muzeum Starożytnego Hutnictwa Świętokrzyskiego w Nowej Słupi. Wzięliśmy udział w warsztatach – rytualnie rozpaliliśmy ognisko świdrem ogniowym. Najpierw uczniowie, potem nauczyciele.

Podczas warsztatów garncarskich ręczne lepiliśmy użytkowe i ozdobne przedmioty. W trakcie warsztatów zielarskich „Życie codzienne w erze żelaza” poznaliśmy korzyści płynące z dziko rosnących roślin. Rozpoznaliśmy gatunki wykorzystywane jako pokarm, lek, przyprawa, kosmetyk czy surowiec, mieliliśmy ziarna na mąkę z użyciem narzędzi z epoki, przesiewaliśmy przez gliniane sita, ucieraliśmy kawę w moździerzach. Kolejny fantastyczny dzień.

Piątek był ostatnim dniem pobytu naszych gości, wspólnie z partnerami z Portugalii i Rumunii zwiedzaliśmy Park Legend, aby mogli oni poznać 11 legend związanych z województwem świętokrzyskim. Mieli również niecodzienną możliwość przelecieć się na wirtualnej miotle oraz obejrzeć filmik o najciekawszych miejscach w naszym regionie.

Niestety wszystko, co dobre szybko się kończy, ale już wkrótce kontynuacja naszej współpracy – w lutym w ramach programu Erasmus wybrani uczniowie naszego technikum wraz z nauczycielami polecą do Portugalii. Już nie możemy się doczekać!

Naszym gościom dziękujemy za pobyt! To były bardzo aktywne, niezapomniane, ale i wymagające dni. Było nam niezmiernie miło gościć uczniów wraz z nauczycielami z Rumunii i Portugalii. Pozostały niesamowite przeżycia, zdobyliśmy nowe doświadczenia i znajomości, które – być może – przetrwają na lata. Poniżej zdjęcia, które – według nas – oddają atmosferę ostatnich dni…