Dzisiejszy dzień rozpoczęliśmy od wizyty w „Serowni Zagrodowa” w Piotrowie Podłazy. Właścicielka serowni, p. Beata opowiedziała nam o produkcji serów, które wyrabiane są z mleka krowiego według własnej receptury i technologii. Zostaliśmy poczęstowani zupa dyniową, skosztowaliśmy pysznych serów: dojrzewającego Antoniego z dodatkami, półtwardego dojrzewającego Edwarda, miękkiego Franciszka. Spróbowaliśmy podpłomyków ze swojskim masłem, domową konfiturę, sernik oraz napar z ziół.
Wzięliśmy udział w warsztatach – rytualnie rozpaliliśmy ognisko świdrem ogniowym. Najpierw uczniowie, potem nauczyciele.
Podczas warsztatów garncarskich ręczne lepiliśmy użytkowe i ozdobne przedmioty.
W trakcie warsztatów zielarskich „Życie codzienne w erze żelaza” poznaliśmy korzyści płynące z dziko rosnących roślin. Rozpoznawaliśmy gatunki wykorzystywane jako pokarm, lek, przyprawa, kosmetyk czy surowiec, mieliliśmy ziarna na mąkę z użyciem narzędzi z epoki, przesiewaliśmy przez gliniane sita, ucieraliśmy kawę w moździerzach. Kolejny fantastyczny dzień.
Share on:
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp