Technikum nr 6 w Nowej Słupi w Powiatowym Zespole Szkół w Bodzentynie dzięki dotacji przyznanej przez Narodową Agencję Programu Erasmus+ i Europejskiego Korpusu Solidarności- Fundację Rozwoju Systemu Edukacji realizuje projekt Erasmus+ pt: ”Travel, learn and taste the world”.
W dniu dzisiejszym zostały przeprowadzone warsztaty pod przewodnictwem dwóch wyśmienitych kucharzy z Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy: Łukaszem Wasikiem i Kamilem Piwowarczykiem.
W warsztatach uczestniczyli uczniowie i nauczyciele Technikum nr 6 jak również uczniowie i nauczyciele z Instituto de Educação e Formação do Sorraia, Lda z Portugalii: Tereza Pereira ,Susana Conde , Noélia Costa , Diogo Guerreiro ,Tomás Patrício ,Afonso Nunes
Jak również uczniowie i nauczyciele z Colegiul de Industrie Alimentara „Elena Doamna” z Rumunii Moscaliuc Cornelia Adriana, Burtea Marieta, Ion Avram Denis Marian, Buturca IuliaWraz z naszymi partnerami – Portugalią i Rumunią rozpoczęliśmy wspólną podróż kulinarną. 7 listopada 2023 roku pomogli nam w tym kucharze: Kamil Piwowarczyk oraz Łukasz Wasik z Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. Uczestnicy projektu zagłębili się w tajniki kuchni wegańskiej. Powstały pyszne dania takie jak: Grilowana młoda kapusta, Wegański biszkopt z owocami, Piklowana czerwona cebula, Krem z białych warzyw z chrustem z boczku i grzankami oraz Kofty z Sejtanu.
Po degustacji udaliśmy się z naszymi partnerami na Święty Krzyż.
Share on:
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp