Nasze Technikum nie samą nauką tylko żyje!
Naszych uczniów chcemy nauczyć pędu do wiedzy, ale przede wszystkim zapału do działań praktycznych.
19 września w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane we współpracy z Fundacją Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy. Warsztaty poprowadził Mateusz Cheda, na co dzień Szef Kuchni Hotelu Binkowski Resort. Uczniowie technikum żywienia poznali tajniki kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, a także elementy kuchni azjatyckiej. Pod okiem Szefa Mateusza tworzyli zdrowe i pyszne dania, m. in.; Pokebowl, Pad Thai, zupa rybna z łososiem, małże oraz Sushi. Zapach unosił się po całej szkole a kubki smakowe „szalały” przy degustacji. Było bardzo zdrowo i kolorowo.
Idąc „za ciosem” i wykorzystując ogromne zaangażowanie naszych uczniów kolejnego dnia zorganizowaliśmy kolejną inicjatywę. 20 września pięć dwuosobowych zespołów z klas II-V zmagało się w konkursie kulinarnym „Sięgnij po zdrowie”. Uczniowie mogli wykorzystać wiedzę zdobytą na warsztatach. Każdy z uczestników konkursu został nagrodzony.
Obiecujemy, że kolejna akcja kulinarna już wkrótce!
Warsztaty oraz konkurs kulinarny zostały sfinansowane przez @niwcrso w ramach #funduszmłodzieżowy, Komitet do spraw Pożytku Publicznego, #świętokrzyskieplusmłodzież
świętokrzyskieplus.
Zapraszamy także na szkolnego Facebooka